Aan de slag met ETFs

Volg ons stappenplan om te starten met beleggen in VanEck ETFs.

1 Bepaal uw risicobereidheid en portefeuilleverdeling

Aan beleggen zijn risico’s verbonden, maar de hoogte van deze risico’s bepaalt u grotendeels zelf. Wanneer u uw geld wilt beleggen koopt u effecten zoals aandelen, obligaties of een combinatie daarvan. Het koersrisico bij aandelen is groter dan bij obligaties. Deze verhoogde mate van risico gaat historisch gezien gepaard met een hoger rendement.

Het risico bij beleggen kan beperkt worden door gespreid te beleggen over verschillende categorieën en binnen deze categorieën over verschillende effecten. Afhankelijk van uw risicobereidheid en uw beleggingshorizon kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om minder in aandelen te beleggen en daarvoor obligaties in de plaats te nemen. Dit verlaagt de beweeglijkheid van uw portefeuille en daarmee het risico.

Wij zijn van mening dat ETFs efficiënte bouwstenen voor een beleggingsportefeuille zijn, vooral vanwege de brede spreiding en de lage kosten. Om u een idee te geven hoe u een op uw risicobereidheid toegesneden beleggingsportefeuille kunt samenstellen met VanEck ETFs, hebben wij enkele voorbeeldportefeuilles ingericht.

Bekijk onze voorbeeldportefeuilles

Risico

2 Selecteer de juiste ETFs

Eerst bepaalt u uw vermogensdoel, en hoeveel risico u bereid bent te lopen. Daarna is het kiezen van de juiste ETF, of combinatie van ETFs, belangrijk. Deze keuze hangt dus in sterke mate af van uw risicoprofiel als belegger en de daarbij horende vermogensdoelen. Bij de keuze van ETFs kunt u zich afvragen of u wilt beleggen in aandelen, obligaties, beursgenoteerd vastgoed of een combinatie hiervan. Een andere keuze is waar u wilt beleggen; in Nederland, in Europa of juist wereldwijd.

De antwoorden op deze vragen bepalen welke producten voor u geschikt zijn. Een overzicht van ons ETF aanbod kunt u vinden onder de volgende knop.

Bekijk de producten

Portfolio

3 Koop ETFs aan bij uw bank of broker

ETFs koopt u gewoon op de beurs en u kunt ze gedurende de gehele handelsdag aan- en verkopen. U dient daarvoor wel een beleggingsrekening te hebben bij een bank of een broker. Deze is meestal gratis te openen en u betaalt alleen een commissie voor de transacties die u uitvoert. In sommige gevallen is er een service fee van toepassing.

U kunt via het handelsplatform van uw bank gemakkelijk ETFs aan- en verkopen: dit werkt net als bij een gewoon aandeel. Op de website van de bank of broker kunt u de waardeontwikkeling van uw beleggingsportefeuille continu volgen.

Bekijk onze tips hoe ETFs te verhandelen

Koffer

VanEck ETFs zijn verkrijgbaar bij bijna alle banken en brokers in Nederland, enkele voorbeelden hiervan zijn BinckBank, ABN AMRO, ING, Saxo bank, DEGIRO, Lynx en Leidsche Verzekeringen. Als u met uw muis over de onderstaande logo’s beweegt, vindt u een beschrijving hoe en waar u onze producten kunt vinden op de website van de betreffende bank of broker. Als u op het logo klikt, komt u meteen op de website van deze bank en/of broker.

  • Binck
  • De GIRO
  • LYNX
  • Saxo Bank
  • ABN AMRO
  • ING
  • Leidsche Verzekeringen