ETF Educatie

Alles over het beleggen in ETFs

Hoe handelt u in Think ETFs

Think ETFs koopt u bij uw bank of broker, enkele voorbeelden hiervan zijn BinckBank, Alex, ABN Amro, Saxo bank, Todays Brokers, DEGIRO en Lynx. Bij Rabobank zijn op dit moment onze producten nog niet verkrijgbaar en bij ING voorlopig alleen de Think AEX UCITS ETF en de Think Global Equity UCITS ETF. Bij alle andere banken en brokers zou u onze ETFs gewoon moeten kunnen aankopen. 

Een beleggingsrekening bij een bank of broker is meestal gratis te openen. Als deze rekening is geopend kunt u vervolgens via het handelsplatform van uw bank gemakkelijk ETFs aan- en verkopen. Ook kunt u op de website van de bank de waardeontwikkeling van uw beleggingsportefeuille continu volgen. Think ETFs kunt u niet rechtstreek via ons kopen. Om ETFs bij uw bank of broker te vinden kunt u de volgende stappen doorlopen;

  1. Log in bij uw bank of broker
  2. Ga indien aanwezig naar de productcategorie “ETFs/Trackers” en selecteer de gewenste Think ETF. Als die categorie er niet is, ga dan naar categorie “Beleggingsfondsen” of gebruik de zoekfunctie en vul de één van de volgende gegevens in;
    • Fondsnaam (bijv. “Think”)
    • Fondscode
    • ISIN-code

Deze gegevens kunt u vinden onder de tab “profiel” van elk van onze producten. Klik hier voor het productoverzicht. Mocht u er niet uitkomen, kunt u altijd contact opnemen met de klantenservice van de desbetreffende bank of broker.

Hoe ETFs te verhandelen

Bij de verhandeling van ETFs moet u met een aantal zaken rekening houden:

Limietorders

Let altijd goed op wat voor type order u ingeeft. In de meeste gevallen is het verstandiger om een limiet order in te geven in plaats van een bestensorder. Zo houdt u zelf in de hand tegen welke prijs u wordt afgerekend.

Tijdstip

Het is raadzaam om ETFs te verhandelen op het moment dat de beurs open is. Zo kunt u goed zien wat de bied- en laatprijzen zijn en voor welke volumes er welke prijzen worden afgegeven. Daarnaast raden wij aan niet in de eerste 5 minuten en laatste 5 minuten van de beursdag te handelen. De volatiliteit op de beurs is op dat moment vaak hoger, waardoor het verschil tussen de bied en laatprijs ook groter is.

Wereldwijde ETFs

Bij ETFs die wereldwijde exposure bieden loont het om te kijken of de grootste onderliggende markten open zijn of die dag open gaan. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan het verschil tussen bied en laatprijs groter zijn. Dit wordt veroorzaakt doordat marktparticipanten die een contract hebben met Euronext voor het afgeven van prijzen (Liquidity Providers) een grotere risico opslag verlangen.

Ordergrootte

Mocht u een order willen ingeven dat het volume in het orderboek overstijgt dan is het raadzaam contact met ons op te nemen. Wij kunnen u dan in contact brengen met de Liquidity Providers zodat u de order voorspoedig en tegen aantrekkelijke prijzen kunt uitvoeren.


Portefeuille opbouwen

ETFs zijn beleggingsproducten die bij uitstek geschikt zijn om een goed gespreide portefeuille voor de lange termijn op te bouwen. Zo zijn ze individueel te gebruiken, maar ook in combinatie met andere ETFs. Wij hebben op basis van drie risicoprofielen voorbeeldportefeuilles bestaande uit 4 ETFs gemaakt, deze portefeuilles kunt u hier inzien. Als u zelf een portefeuille gaat opbouwen is het verstandig om rekening te houden met de volgende punten:

Risico

Bij beleggen hoort een bepaald risico, bij een belegging in ETFs is dit niet anders. Wel is een ETF van nature gespreid wat veelal zorgt voor een lager risico in vergelijking met individuele aandelen. Bij het inrichten van uw portefeuille moet u dan ook altijd uw risicobereidheid goed in kaart brengen en op basis daarvan uw portefeuille inrichten.

Asset allocatie

ETFs zijn geschikte beleggingsproducten om spreiding over verschillende beleggingscategorieën (aandelen, obligaties, ed.) en risico-exposure aan te brengen. Ondanks dat ETFs van zichzelf al erg gespreid zijn, is het ook altijd raadzaam uw vermogen te spreiden over meerdere ETFs. Daarnaast zorgt regelmatig herwegen ervoor dat uw oorspronkelijke risicoprofiel intact blijft.

Core satellite

Een beleggingsstrategie die veelal gehanteerd wordt is de core-satellite benadering. Hierbij wordt de portefeuille gesplitst in twee delen. Het eerste deel is de core, wat de fundering van de strategie is. Dit deel dient brede exposure te bieden tegen lage kosten met als doel om het marktrendement te leveren. ETFs zijn uitermate geschikte producten om als breed gespreide kern van de portefeuille te dienen.

Het tweede deel zijn de satellites. Dit zijn meestal meer specialistische en risicovollere beleggingen die exposure geven naar een specifieke markt, individuele aandelen en bijvoorbeeld grondstoffen. ETFs kunnen hiervoor ook gebruikt worden, denk hierbij aan een vastgoed, goud of emerging market ETF.