ETF Educatie

Alles over het beleggen in ETFs

Wat is een ETF

Een ETF (ook wel Tracker genoemd) is een beursgenoteerd fonds dat een index volgt. Simpel gezegd koopt u met een ETF een stukje van een index, bijvoorbeeld de AEX®, AMX® of een wereldaandelenindex.

ETF staat voor Exchange Traded Fund. ‘Exchange Traded’ omdat het continu op de beurs verhandelbaar is en dus dezelfde flexibiliteit als een aandeel kent. ‘Fund’ omdat het dezelfde spreiding biedt als een beleggingsfonds. Dus het beste van twee werelden en dat tegen lage kosten.

Een ETF is dus een beleggingsfonds dat als doel heeft hetzelfde beleggingsresultaat (in rendement en risico) te behalen als een bepaalde beursindex. Een index is een bepaalde samenstelling van aandelen of obligaties die dient als graadmeter van ontwikkelingen op de beurs. Met een ETF koopt u een stukje van de index; de koers van uw ETF heeft vrijwel exact hetzelfde verloop als de koers van de index zelf. Met andere woorden, ETF’s maken het mogelijk in de index te beleggen. Beleggers hoeven niet meer alle individuele aandelen uit de index te kopen maar kunnen op eenvoudige wijze met één transactie de index volgen.

Een ETF is een bijzonder eenvoudig en transparant beleggingsinstrument. Maar het is geen wondermiddel. Stijgt een index, dan wordt uw ETF meer waard. Daalt de index, dan wordt uw ETF minder waard. Hieronder ziet u ter illustratie hoe nauwkeurig onze Think AEX ETF de AEX index volgt.

Onze Think AEX ETF volgt de AEX index in een verhouding 1:10. Dus als de AEX op 320 staat, zal de Think AEX ETF ongeveer 32 euro noteren.

 

De voordelen van ETF’s

Het beste van twee werelden

ETF’s combineren de voordelen van zowel aandelen als beleggingsfondsen. Ze bieden de constante verhandelbaarheid tijdens beursuren van een aandeel en de uitgebreide spreiding van een beleggingsfonds en dat alles in één transactie.

Twee werelden

Lage kosten

Het beleggingsbeleid wordt altijd volgens een vooraf vastgelegd stramien gevoerd. Daarom heet indexbeleggen ook wel passief beleggen, de beheerder is passief, volgzaam en onderneemt alleen actie als de index die hij volgt wijzigt. Dit heeft tot gevolg dat ETF’s aanzienlijk lagere kosten kennen dan actieve beleggingsfondsen.

Lage kosten

Hoger rendement

Er wordt al decennia lang onderzoek gedaan naar wat er beter is: actief of passief (index)beleggen. Telkens trekken onderzoekers dezelfde conclusie: 79% van de fondsmanagers slaagt er op lange termijn niet in de index te verslaan. En als de markt dus niet te voorspellen blijkt, is het beter deze tegen lage kosten gewoon te volgen.

Rendement

Meer transparantie

Omdat de ETF een index volgt, weet u precies waarin belegd wordt. Daarnaast kunt u door de beursnotering van een ETF op elk moment van de dag zien hoe het met uw belegging gaat. Dit zijn voordelen die niet gelden voor beleggingsfondsen, deze producten kennen minder transparantie over de actuele samenstelling en prestaties.

Transparantie

ETF’s vergeleken met andere producten

ETF’s vergeleken met andere producten
  ETF’sBeleggingsfondsenAandelen
Spreiding Hoog Hoog Laag
Transparantie Hoog Laag Hoog
Kosten Laag Hoog Geen
Verhandelbaar Gehele dag Max 1 × per dag Gehele dag