ETF Educatie

Alles over het beleggen in ETFs

Wat is indexbeleggen

Indexbeleggen is een simpele manier om gespreid te beleggen tegen lage kosten.

Met indexbeleggen volgt u een bepaalde index. Bijvoorbeeld de AEX, AMX of een wereldaandelenindex. Hiermee probeert u niet de markt te verslaan, maar deze simpelweg te volgen. Indexbeleggen wordt daarom ook wel passief beleggen genoemd. Passief beleggen verschilt aanzienlijk van actief beleggen zoals dat gebeurt in de meeste beleggingsfondsen. Met actief beleggen wordt geprobeerd om een beter resultaat dan de markt te behalen door actief de beste aandelen en obligaties te selecteren.

Waarom indexbeleggen?

1. Aantoonbaar lagere kosten

Indexbeleggen kent het voordeel dat door het simpelweg volgen van de index, de kosten zo laag mogelijk blijven. Zo komen er geen dure fondsmanagers aan te pas en worden er niet onnodig veel transacties gedaan. Deze gaan alleen maar ten koste van het rendement. Bij actief beleggen zijn de beheerkosten vaak veel hoger dan bij indexbeleggingsproducten. Deze besparing aan kosten komt direct ten goede aan uw rendement.

Aantoonbaar lagere kosten

2. Aantoonbaar betere resultaten

Al decennialang wordt onderzoek gedaan naar wat er beter is: actief of passief (index)beleggen. Telkens trekken onderzoekers dezelfde conclusie: er is praktisch geen fondsmanager die het lukt om een beter resultaat dan de markt te behalen.

Alleen het percentage van de fondsmanagers dat het slechter doet dan de index verschilt: dat varieert van 75% tot 95% . Het loont dus om de index te volgen met passief beleggen.

“Het verwachte rendement van de groep van actief beheerde fondsen is lager dan dat van een index en van tevoren is niet tot nauwelijks te voorspellen welk fonds beter dan de index zal gaan presteren, aldus de AFM”

Bron: AFM (2011), De wetenschap over de resultaten van actief en passief beleggen