Hoe en waar koopt u ETFs?

ETFs koopt u op de beurs en kunt u gedurende de gehele handelsdag aan- en verkopen. U moet daarvoor wel een rekening hebben bij een bank of broker. De verhandeling van een ETF werkt dus net zoals die van een gewoon aandeel.

Een beleggingsrekening bij een bank of broker is meestal gratis te openen. Als deze rekening is geopend kunt u vervolgens via het handelsplatform van uw bank gemakkelijk ETFs aan- en verkopen. Ook kunt u op de website van de bank de waardeontwikkeling van uw beleggingsportefeuille continu volgen.

Bij de keuze voor een ETF moet u op een aantal zaken letten voordat u tot aankoop overgaat. Hieronder hebben wij een checklist samengesteld:

 • Waar belegt de ETF in?
 • Welke kosten rekent de ETF en hoe transparant is de aanbieder over de kosten en opbrengsten?
 • Voldoet de ETF aan de UCITS regelgeving? Indien dit niet het geval is, waarom niet?
 • Is het een fysiek of synthetisch gerepliceerde ETF?
 • Worden er bij een fysieke ETF wel of geen stukken uitgeleend (securities lending)? Zo ja, bij wie ligt het risico en krijgt u de volledige opbrengsten?
 • In welk land is de ETF gevestigd? En kent deze daardoor dividendlekkage?
 • Wat is de beurs van verhandeling en de daarbij horende transactiekosten die uw bank in rekening brengt?

Het kopen van ETFs van VanEck

Onze ETFs koopt u bij uw bank of broker, enkele voorbeelden hiervan zijn BinckBank, ING, ABN Amro, Saxo bank, Todays Brokers, FondsenplatformDEGIRO en Lynx. Bij Rabobank is momenteel slechts een beperkt aantal VanEck ETFs beschikbaar.

De VanEck ETFs kunt u niet rechtstreek via ons kopen. Om ETFs bij uw bank of broker te vinden kunt u de volgende stappen doorlopen:

 1. Log in bij uw bank of broker;
 2. Ga indien aanwezig naar de productcategorie “ETFs/Trackers” en selecteer de gewenste VanEck ETF. Als die categorie er niet is, ga dan naar categorie “Beleggingsfondsen” of gebruik de zoekfunctie en vul de één van de volgende gegevens in;
  • Fondsnaam (bijv. “VanEck”)
  • Fondscode
  • ISIN-code

Deze gegevens kunt u vinden onder de tab “profiel” van elk van onze producten. Mocht u er niet uitkomen, kunt u altijd contact opnemen met de klantenservice van de desbetreffende bank of broker.

Hoe ETFs te verhandelen

Bij de verhandeling van ETFs moet u met een aantal zaken rekening houden:

Limietorders

Let altijd goed op wat voor type order u ingeeft. Over het algemeen is het verstandiger om een limiet order op te geven in plaats van een bestens order. Zo bepaalt u zelf op welke prijs u wordt afgerekend.

Tijdstip

Het is raadzaam om ETF orders op te geven op het moment dat de beurs open is. Zo kunt u goed zien wat de bied- en laatprijzen zijn en voor welke volumes er welke prijzen worden afgegeven. Daarnaast raden wij aan niet in de eerste 15 minuten en laatste 15 minuten van de beursdag te handelen. De volatiliteit op de beurs is op dat moment vaak hoger, waardoor het verschil tussen de bied en laatprijs ook groter is.

Wereldwijde ETFs

Bij ETFs die wereldwijde spreiding bieden loont het om te kijken of de grootste onderliggende markten open zijn of die dag open gaan. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan het verschil tussen bied en laatprijs groter zijn. Dit wordt veroorzaakt doordat marktparticipanten die een contract hebben met Euronext voor het afgeven van prijzen (Liquidity Providers) een hogere risico opslag verlangen.

Ordergrootte

Mocht u een order willen ingeven dat het volume in het orderboek overstijgt dan is het raadzaam contact met ons op te nemen. Wij kunnen u dan in contact brengen met de Liquidity Providers zodat u de order voorspoedig en tegen een aantrekkelijke prijs kunt uitvoeren.