Hoe volgt een ETF haar index?

Het doel van een ETF is om zo nauwkeurig mogelijk de gekozen index te volgen. Dat betekent echter niet dat de koers van een ETF altijd gelijk is aan de stand van de index (ook wel benchmark genoemd). Bij de AEX is deze verhouding bijvoorbeeld 1/10. Stel dat de AEX op 570 staat, dan zal de VanEck AEX ETF een koers hebben van ongeveer € 57. Simpel gezegd maakt een ETF de index dus investeerbaar omdat u niet meer alle onderliggende aandelen in de juiste verhouding zelf hoeft te kopen.

ETFs gebruiken verschillende methodes om een index te volgen. Het belangrijkste onderscheid heeft betrekking op de structuur van een ETF. Hieronder leest u kort de voor- en nadelen van fysieke en synthetische replicatie.

Hoe werkt een ETF?

1. Synthetische replicatie

Deze ETFs beleggen niet in de aandelen of obligaties van een index. Bij synthetische replicatie wordt de index gevolgd met behulp van derivaten. Deze ETFs kennen een tegenpartijrisico bovenop het marktrisico omdat ze afhankelijk zijn van de tegenpartij waarmee het swapcontract is aangegaan. Voor sommige beleggingsvormen is synthetische replicatie simpelweg de enige manier om een index te volgen. Hierbij kan gedacht worden aan de meeste grondstoffen, maar ook aan erg moeilijk verhandelbare en/of exotische aandelen.

2. Fysieke replicatie

Deze ETFs beleggen daadwerkelijk fysiek in de aandelen of obligaties van de index die zij volgen. Beleggers weten hierdoor exact waar ze in beleggen. Bij fysieke replicatie houdt de ETF alle aandelen of obligaties van de index aan in de juiste verhouding. Zo bent u met een VanEck AEX ETF de eigenaar van alle 25 aandelen uit de AEX. Fysieke replicatie is de meest veilige methode om te beleggen in een index en daarom is dat de enige methode die VanEck ETFs hanteert.