Wat is een ETF?

Een ETF (ook wel tracker of indextracker genoemd) is een beursgenoteerd fonds dat een index volgt. Simpel gezegd koopt u met een ETF in een keer alle aandelen uit een index, bijvoorbeeld de AEX, AMX of een wereldaandelenindex.

ETF staat voor: Exchange Traded Fund. ‘Exchange Traded’ omdat het continu op de beurs verhandelbaar is en dus dezelfde flexibiliteit als een aandeel kent. ‘Fund’ omdat het dezelfde spreiding biedt als een beleggingsfonds. Dus het beste van twee werelden en dat tegen lage kosten.

Wat is een ETF?

Een ETF is een beleggingsfonds dat als doel heeft hetzelfde beleggingsresultaat (in rendement en risico) te behalen als een bepaalde beursindex. Een index is een bepaalde samenstelling van aandelen of obligaties die dient als graadmeter van ontwikkelingen op de beurs. Met een ETF koopt u de index; de koers van uw ETF heeft vrijwel exact hetzelfde verloop als de koers van de index zelf. Beleggers hoeven niet meer alle individuele aandelen uit de index te kopen maar kunnen op eenvoudige wijze met één transactie de index volgen.

Chart...

Een ETF is een bijzonder eenvoudig en transparant beleggingsinstrument. Maar het is geen wondermiddel. Stijgt een index, dan wordt uw ETF meer waard. Daalt de index, dan wordt uw ETF minder waard. Hierboven ziet u ter illustratie hoe nauwkeurig onze VanEck AEX ETF de AEX index volgt.

Onze VanEck AEX ETF volgt de AEX index in een verhouding 1:10. Dus als de AEX op 570 staat, zal de VanEck AEX ETF ongeveer 57 euro noteren.

ETFs vergeleken met andere producten

ETFs vergeleken met andere producten
  ETFs Beleggingsfondsen Aandelen
Spreiding Hoog Hoog Laag
Transparantie Hoog Laag Hoog
Kosten Laag Hoog Geen
Verhandelbaar Gehele dag Max 1 × per dag Gehele dag