Wat is indexbeleggen?

Met indexbeleggen volgt u een bepaalde index. Bijvoorbeeld de AEX, AMX of een wereldaandelenindex. Hierdoor bent u via één transactie gelijk gespreid over een gehele index die kan bestaan uit vele tientallen of honderden effecten.

U kunt indexbeleggen in aandelen, obligaties of een combinatie van beide. Hierbij probeert u niet de markt te verslaan, maar deze simpelweg te volgen. Indexbeleggen wordt daarom ook wel passief beleggen genoemd. Passief beleggen verschilt aanzienlijk van actief beleggen zoals dat gebeurt in de meeste beleggingsfondsen. Met actief beleggen wordt geprobeerd om een beter resultaat dan de markt te behalen door actief de beste aandelen en obligaties te selecteren.

Wat is indexbeleggen?

Waarom indexbeleggen?

Indexbeleggen is al erg populair in de Verenigde Staten en een aantal Europese landen en wint nu ook aan populariteit in Nederland. Als eerste Nederlandse aanbieder van ETFs proberen wij beleggers dan ook bewust te maken van de voordelen van indexbeleggen via ETFs.

1. Aantoonbaar lagere kosten

Indexbeleggen kent het voordeel dat door het simpelweg volgen van de index, de kosten zo laag mogelijk blijven. Zo komen er geen dure fondsmanagers aan te pas en worden er niet onnodig veel transacties gedaan. Deze gaan alleen maar ten koste van het rendement. Bij actief beleggen zijn de beheerkosten vaak veel hoger dan bij indexbeleggingsproducten. Deze besparing aan kosten komt direct ten goede aan uw rendement.

2. Aantoonbaar betere resultaten

Al decennialang wordt onderzoek gedaan naar wat meer rendement oplevert: actief of passief beleggen. Telkens trekken onderzoekers dezelfde conclusie: er is praktisch geen fondsmanager die het lukt om een beter resultaat dan de markt te behalen.

Alleen het percentage van de fondsmanagers dat het slechter doet dan de index verschilt: dat varieert van 75% tot 95%. Indexbeleggen loont dus omdat u hierbij simpelweg de index volgt tegen lage kosten.

De AFM zegt hierover: “Het verwachte rendement van de groep van actief beheerde fondsen is lager dan dat van een index en van tevoren is niet tot nauwelijks te voorspellen welk fonds beter dan de index zal gaan presteren.”

Bron: AFM (2011), De wetenschap over de resultaten van actief en ‘passief’ indexbeleggen