Wat zijn de voordelen van ETFs?

Sinds de introductie van de eerste ETF in 1993 is het snel gegaan met de populariteit van dit beleggingsproduct. In de VS is de ETF al niet meer weg te denken uit de portefeuilles van particuliere beleggers en nu beginnen ook Nederlandse beleggers ETFs steeds meer te gebruiken.

Het is een product dat lijkt op een traditioneel beleggingsfonds maar enkele, belangrijke onderscheidende voordelen heeft waaruit de populariteit verklaard kan worden.

1. Grote spreiding dankzij één transactie

Met een ETF belegt u veiliger door de spreiding van aandelen, obligaties of beursgenoteerd vastgoed. Dankzij ETFs kunt u via enkele aankopen al een spreiding realiseren van enkele honderden zo niet duizenden effecten. Let hierbij wel goed op, er zijn ook ETFs die bijvoorbeeld als doel hebben een specifieke sector/markt te volgen en daardoor een minder brede spreiding kennen dan de meeste ETFs.

Voordelen van ETFs

2. Lage Kosten

ETFs zijn veel goedkoper dan traditionele beleggingsfondsen. Het laag houden van kosten is een van de belangrijkste vuistregels om succesvol te beleggen. Immers, als de kosten hoog zijn gaat dat rechtstreeks ten koste van het rendement. De kosten bij ETFs zijn zo laag omdat het passief beheerde producten zijn. Er komen dus geen dure fondsmanagers aan te pas.

Lees meer over de voordelen van ETFs ten opzichte van traditionele beleggingsfondsen

Kosten van ETFs

3. Hoger rendement

Er wordt al decennia lang onderzoek gedaan naar wat er beter is: actief of passief (index)beleggen. Telkens trekken onderzoekers dezelfde conclusie: 79% van de fondsmanagers slaagt er op lange termijn niet in de index, oftewel de benchmark, te verslaan. En als de markt dus niet te voorspellen blijkt, is het beter deze tegen lage kosten gewoon te volgen.

4. Transparantie

Naast dat u gespreid belegt, zijn ETFs ook transparant. Omdat de ETF een index volgt, weet u precies waarin belegd wordt. Daarnaast kunt u door de beursnotering van een ETF op elk moment van de dag zien hoe het met uw belegging gaat. Dit zijn voordelen die in mindere mate opgaan voor beleggingsfondsen, deze producten kennen minder transparantie over de actuele samenstelling en prestaties.

5. Flexibiliteit

Door hun beursnotering zijn ETFs verhandelbaar op de beurs. Een belangrijk voordeel van ETFs in vergelijking met beleggingsfondsen is dat u bij ETFs gedurende de dag kunt in- en uitstappen. Mocht er zich gedurende de dag iets voordoen waar u direct op wilt reageren, dan heeft u die mogelijkheid.

ETFs combineren de voordelen van zowel aandelen als beleggingsfondsen. Ze bieden de constante verhandelbaarheid op de beurs van een aandeel en de brede spreiding van een beleggingsfonds, en dat alles in één transactie.